Marilyn Monroe
http://marilyn-monroe.cba.pl/

Witaj w kuchni Marilyn
http://marilyn-monroe.cba.pl/viewtopic.php?f=20&t=139
Strona 2 z 2

Autor:  castagna [ 27 grudnia 2015, o 16:10 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

co za fantastyczna okazja! :D mam nadzieję, że się troszkę podzielisz jakimś przepisem :P bo też bym z chęcią zasmakowała :P

Autor:  ElsieMarina [ 11 stycznia 2016, o 12:32 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

Podobno MM robiła świetną zupę rybną bouillabaisse. W książce tej jest na nią przepis i jestem przekonana, że miała go właśnie stamtąd :D

Autor:  castagna [ 12 stycznia 2016, o 11:12 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

nigdy nie robiłam zupy rybnej, i oficjalnie jej nie jadłam, bo tak naprawdę tylko skosztowałam kiedyś nad morzem :P nigdy nie czułam "potrzeby", aby zjeść, ale teraz jakoś bardziej się przekonuję :twisted: gratuluję ci tej książki! :D

Autor:  ElsieMarina [ 12 stycznia 2016, o 11:49 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

Wygląda pysznie :)

zupa rybna bouillabaisse
Obrazek

enchiladas
Obrazek

tacos
Obrazek

Autor:  castagna [ 12 stycznia 2016, o 22:38 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

no właśnie w biuletynie wyczytałam o tej zupie :P :D

a taco bardzo lubię, w sumie meksykańska kuchnia jest dla mnie okej :D Marilyn za nią przepadała, więc coś w niej musi być :P haha

Autor:  joanna80 [ 22 stycznia 2016, o 15:09 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

Fragment ksiazki Lucy Freeman Dlaczego Norma Jean zabila Marilyn Monroe?

"Czasami jadala steki i cielecine, a na przystawke twarog. Uwielbiala wloska kuchnie."

Autor:  joanna80 [ 12 lutego 2016, o 16:42 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

Przepis na kurczaka lub indyka Marilyn Monroe pochodzi z ksiazki " Marilyn Monroe Fragmenty wiersze, zapiski intymne, listy." " nie dodawac czosnku zakwas bulka paryska- namoczyc w zimnej wodzie, wycisnac, porwac na kawalki podroby z kurczaka- gotowac w wodzie 5-10 min, watrobka, serce, potem posiekac 1 cala cebula lub 1/2 - posiekac- natka pietruszki, cztery galazki selera, posiekac razem ponizsze przyprawy - dodac rozmarynu

Ciag dalszy przepisu. " tymianek- lisc laurowy-oregano- bulion drobiowy-sol- pieprz-tarty parmezan-garsc 1/2-1/4 funta rodzynkow- wrzucic na patelnie-uprazyc( bez oleju) potem z 1 1/2 filizanki lub wiecej : orzechow, kasztanow, orzeszkow ziemnych 1 lub 2 jaja na twardo- posiekane wymieszac wszystko kurczaka lub indyka w srodku posolic i posypac pieprzem- to samo z wierzchu natluscic maslem, zszyc lub pospinac drob. Wstawic kurczaka lub indyka do piekarnika o temp. 180 stopni. Ocet, oliwa, cebula,przyprawy-kurczak bedzie mial zloty kolor. Piec w sosie wlasnym dodac troche wody w trakcie.

Koncowka przepisu. " 1/2 szklanki octu- dodac w polowie gotowania. Piec 2 godziny dodac ziemniaki, grzyby z puszki, groszek swiezy."

Autor:  ElsieMarina [ 12 lutego 2016, o 16:54 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

Dzięki joanna.
To jest farsz do drobiu. Już od dawna się przymierzam żeby go zrobić.

Autor:  ElsieMarina [ 15 lutego 2016, o 23:59 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

Marilyn jedząca tacos w Meksyku w restauracji El Taquito gdzie piła również tequile i margarite.

Obrazek

Autor:  castagna [ 16 lutego 2016, o 09:20 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

ona świetna wygląda nawet jak je/konsumuje, ja jak czasami widzę swoje fotki w takich sytuacjach, to szkoda gadać :lol:

Autor:  ElsieMarina [ 16 lutego 2016, o 09:27 ]
Tytuł:  Re: Witaj w kuchni Marilyn

No dlatego nigdy nie robię ludziom zdjęć jak jedzą :D Ona była w 100% gwiazdą! Wygląda uroczo kiedy je :mrgreen:

Strona 2 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/